Wat is sim only?

Wat is sim only?

Niemand kan tegenwoordig nog zonder mobiel. Wanneer je mobiel wilt bellen, dan moet je daarvoor een aantal dingen hebben. De belangrijkste elementen zijn natuurlijk een telefoon en een abonnement. Van beide zijn er zeer veel verschillende beschikbaar. Een telefoon kies je misschien op smaak, maar aan een abonnement moet je wel wat meer aandacht besteden. Er zijn namelijk zeer veel vormen met allemaal hun eigen voor- en nadelen. Eén van die vormen is sim only. Misschien heb je er weleens over gehoord. Het is een abonnementsvorm die namelijk best snel populairder wordt. Wat is dit eigenlijk?

Hoe werkt mobiel bellen?

Een telefoonabonnement geeft jou de mogelijkheid om te bellen. Je sluit deze af bij een provider. Deze geeft jou dan de mogelijkheid om op het netwerk van deze provider te gaan zodat je bereikbaar bent om te bellen en gebeld te worden. Om jouw plek op het netwerk aan je telefoon te koppelen heb je een zogenaamde simkaart nodig. Deze zendt het signaal uit dat bij jouw nummer hoort. Wanneer je een abonnement afsluit, dan betaal je eigenlijk voor het gebruik van deze kaart. Bijvoorbeeld voor een bepaald aantal belminuten en een bepaalde hoeveelheid data per maand.

Abonnement zonder telefoon

Lange tijd was het zeer gebruikelijk dat je van de provider ook een telefoon kreeg als je een abonnement afsloot. De telefoon en de simkaart pasten dan bij elkaar. Er kon geen andere simkaart in. Je betaalde dan wel meer, want je betaalde zowel je abonnement als de telefoon die erbij zat. Deze abonnementen bestaan nog steeds. Er zijn echter ook veel providers die abonnementen aanbieden zonder telefoon erbij. Je krijgt dan letterlijk alleen een simkaart opgestuurd. Daarmee kan je bereikbaar zijn. Je hebt dan alleen nog wel een telefoon nodig waar je hem in kunt stoppen zodat je kan bellen.

Kaart aan telefoon koppelen

Wanneer je een sim only abonnement afsluit, dan heb je dus nog wel een telefoon nodig. Er zijn veel mensen die voor sim only kiezen omdat de telefoon die ze hebben bijvoorbeeld pas een jaar oud is en nog prima werkt. Zij willen dan goedkoper uit zijn omdat ze alleen nog abonnementskosten betalen. Je hebt dan wel een telefoon nodig die simlock vrij is zoals ze dat noemen. Het moet dus een toestel zijn waar elke simkaart van elke provider in kan. Dit is namelijk niet altijd het geval. Zeker niet bij telefoons die je bij abonnementen kreeg.

De voordelen

Een sim only abonnement heeft een aantal voordelen. Het belangrijkste voordeel is dat je veel vrijheid hebt. Je kunt immers zelf kiezen welke telefoon je neemt bij je abonnement. Al is dit wel aan sommige restricties gebonden. Zo is het zo dat je met een sim only abonnement met 4G internet wel een telefoon nodig hebt dit 4G aankan. Oudere telefoons zijn hier niet op berekend. Wel is het zo dat je goedkoper uit kan zijn omdat sim only nu eenmaal een flink stuk lager in maandelijkse prijs is. Dit komt omdat er geen kosten voor een bijgeleverde telefoon in zitten.

De soorten

Sim only abonnementen zijn er in allerlei verschillende vormen. Denk aan verschillende soorten bundels. Sommige met veel belminuten en minder data en andere juist weer omgedraaid. Ook zijn ze er met onbeperkt bellen en internetten. Bovendien zijn ze in verschillende contractduur te krijgen. Een jaar, twee jaar of maandelijks opzegbaar zijn de meest bekende vormen hiervan. Deze worden het meest afgesloten. Daartussen zijn overigens ook weer allerlei verschillende combinaties mogelijk. Dit zorgt ervoor dat er een flink aanbod is.

Een vergelijking maken

Nu je weet wat sim only is, is het ook belangrijk dat je een goede keuze maakt voor het abonnement dat het best bij jou past. Dit kan je doen door je te laten informeren door een vergelijkingswebsite. Hier kan je namelijk alle verschillende aanbiedingen naast elkaar laten zetten en er de beste uit kiezen. Je kan dit bijvoorbeeld doen door te kiezen voor de laagste prijs. Daarnaast kan je ook op andere manieren het beste aanbod vinden dat past bij jouw voorkeuren.

Minuten en data

Andere voorkeuren die je kunt gebruiken om het beste sim only abonnement te vinden zijn bijvoorbeeld de hoeveelheid belminuten en de hoeveelheid data die je maandelijks kan gebruiken. Wanneer je bijhoudt hoeveel ongeveer iedere maand gebruikt, dan weet je op het moment dat je het abonnement gaat afsluiten waar je dus naar moet kijken. Je kunt dit vervolgens in de filterinstellingen van de vergelijkingssite invoeren. Zo komt jouw ideale abonnement naar voren. Je hebt dan precies het abonnement dat jij wenst.