Waarom sim only?

Waarom sim only?

De abonnementsvorm voor mobiele telefonie die de laatste jaren het sterkst is gegroeid is sim only. Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om bij het afsluiten van een nieuw contract voor sim only te gaan. Er zijn veel voordelen te noemen aan een sim only abonnement. Er zijn ook een aantal nadelen aan verbonden. Voor de meeste mensen zijn de voordelen echter veel groter dan de nadelen. Dit is de reden waarom zij ervoor kiezen. Misschien geldt dit voor jou ook wel. Het is interessant om eens te kijken wat jij belangrijk vindt bij een mobiel abonnement. Misschien past sim only hier wel naadloos bij.

Vrijheid van keuze

De allerbelangrijkste reden voor mensen om een sim only abonnement af te sluiten is de hoge mate van vrijheid die ze erdoor ervaren. Dit geldt dan in eerste instantie voor de telefoon die ze erbij gebruiken. Zij willen niet aan een bepaalde telefoon vastzitten als ze een abonnement afsluiten. Ze willen dit zelf kunnen bepalen. Door alleen voor je abonnement te betalen krijg je dus niet meer dan een simkaart van een provider. Je kunt er vervolgens zelf een toestel bij zoeken. Dit toestel moet dan wel simlock vrij zijn. Dat is belangrijk. Dit is namelijk de enige manier om de simkaart te kunne gebruiken.

De kosten

De tweede reden waarom mensen steeds vaker voor sim only abonnementen kiezen is het kostenplaatje. Abonnementen waar een toestel bij zit zijn over het algemeen flink duurder dan die zonder toestel. Je betaalt immers je maandelijks gebruik van het netwerk aan belminuten en dat, maar ook de kosten voor het toestel. In sommige gevallen wordt het abonnement daardoor dus ineens twee keer zo duur. Omdat telefoons vaak langer meegaan dan de abonnementsduur willen veel mensen liever een sim only abonnement zodat zij de telefoon kunnen gebruiken tot deze versleten is. Daardoor wordt de prijs per maand flink lager.

Flexibiliteit

Een derde voordeel hangt samen met de eerste twee voordelen. Je bent namelijk veel flexibeler als je eigenlijk nergens aan vast zit. Omdat je volledige vrijheid hebt in de keuze en omdat je de kosten in de hand houdt kan je beter inspringen op veranderingen. Dit kan natuurlijk van alles zijn. Denk bijvoorbeeld aan het veranderen van baan of juist aan het kwijtraken van je baan. Met een sim only abonnement kan je waarschijnlijk langer volhouden dan met een duur abonnement met alles erop en eraan. Dit is voor veel mensen een belangrijke geruststelling. Sim only maakt je dus zeer flexibel.

Slim handelen

Met een sim only abonnement kan je ook slim handelen. Smartphones worden steeds goedkoper. Niet alleen de bekende merken, maar ook nieuwe spelers zorgen ervoor dat de prijs omlaag gaat. Daarnaast is de opkomst van refurbished telefoons hierin belangrijk. Dit zijn opgeknapte tweedehandsmodellen. Je kunt dan dus veel goedkoper hetzelfde pakket hebben, een nieuw abonnement en een nieuwe telefoon. Dit is een tweede reden waarom mensen sim only kiezen. Je kunt ook tussentijds wisselen als je dat zou wensen. Zo ben je heel handig altijd in het voordeel als er keuzes gemaakt moeten worden. Zonder dat je er duurder voor uit hoeft te zijn.

Net als alle anderen

Omdat sim only zo snel zo populair is geworden kan je dit tegenwoordig bij vrijwel elke provider afsluiten. Dit betekent dus dat je eigenlijk gewoon hetzelfde abonnement als ieder ander kunt afsluiten, maar dan tegen een veel lagere prijs. De diensten van de provider blijven immers hetzelfde, of je er nu een telefoon bij neem tof niet. Dit vinden veel mensen ook een interessante wetenschap. Eigenlijk ben je dus gewoon beter af met sim only als je het vanuit dit oogpunt bekijkt.

Ontwikkeling

De sim only abonnementen zijn bovendien in ontwikkeling. In het begin kon je alleen kleine abonnementen afsluiten. Je had dan bijvoorbeeld alleen toegang tot 3G-netwerken. Dit is echter aan het veranderen. Dit komt omdat meer dan de helft van de telefoongebruikers inmiddels op deze manier een abonnement heeft afgesloten. Daardoor worden de mogelijkheden steeds uitgebreider gemaakt. Dit zal in de toekomst alleen maar nog meer gelden. Steeds meer providers bieden al hun abonnementen zowel met als zonder bijgeleverde telefoon.

Vergelijken

Het is goed om alle mogelijkheden te vergelijken. Je hebt namelijk zo veel verschillende sim only abonnementen. Denk alleen al aan de hoeveelheid belminuten of data die je kunt kiezen. En elk abonnement komt ook weer met zijn eigen prijs. Het is dus snel gebeurd dat je een foute inschatting maakt en dat een goede deal helemaal niet zo goedkoop blijkt. Met behulp van vergelijkingssites is dit te voorkomen. De meeste mensen kiezen tegenwoordig op deze manier hun telefoonabonnement.